Afmetingen

Merken

Beschikbaarheid

Hebt u hulp of advies nodig?

Morgen thuis? Mogelijk

logo_delivery_RGB

Gegarandeerde levering binnen 24 uur

Wat is een vrijloop?

Een vrijloop is een mechanisch apparaat dat een overbrengingselement in één richting laat draaien terwijl het de rotatie in de andere richting blokkeert. Het is op dezelfde manier opgebouwd als een radiaallager, met roterende elementen zoals rollen of schoepen gemonteerd tussen een binnen- en buitenring.

In de toegestane richting kunnen de roterende elementen vrij draaien en belemmeren ze de beweging tussen de binnen- en buitenring niet. Hierdoor kan de overbrenging soepel in deze richting bewegen. Bij een fiets met een vrijloop bijvoorbeeld draait het achterwiel mee als je vooruit trapt. In de toegestane richting kunnen de draaiende elementen vrij draaien en verzetten ze zich niet tegen de beweging tussen de binnen- en buitenring. Hierdoor kan de transmissie soepel in die richting draaien. Als je bijvoorbeeld op een fiets met een vrijloop vooruit trapt, draait het achterwiel mee.

In de tegenovergestelde richting echter verzetten de draaiende elementen van de vrijloop zich tegen de relatieve beweging tussen de binnenring en de buitenring. Hierdoor wordt de rotatie van het overbrengingselement geblokkeerd, waardoor een ongewenste achterwaartse beweging wordt voorkomen. Als je bijvoorbeeld stopt met vooruit trappen op een fiets met een freewheel, blokkeert het achterwiel en draait het niet in de tegenovergestelde richting.

Vrijloop worden vaak gebruikt op hometrainers, roeimachines, hydraulische machines, liften, transportbanden, drukmachines en textielmachines.

Wat zijn de verschillende soorten vrijloop ?

Er is een groot aantal freewheels op de markt, elk met zijn eigen specifieke eigenschappen. Hieronder staan de 3 belangrijkste soorten freewheels die we aanbieden:

  • CSK" vrijloop
  • HF" vrijloop
  • DC"vrijloop
  1. CSK" vrijloop lijken erg op radiale lagers. CSK" vrijloop zijn per definitie unidirectioneel. Ze worden ook wel "lagers met spie" genoemd, omdat ze kunnen worden geleverd met sleuven voor spieën. Het doel van de spieën is om te voorkomen dat de as uit zichzelf draait. Let op: spieën zijn niet inbegrepen bij de aankoop van freewheels. De inkeping kan alleen aanwezig zijn op de binnenring (suffix P) of op de binnen- EN buitenring (suffix PP). Vrijwielen van het type "CSK" zijn verkrijgbaar met of zonder inkeping en in afgedichte (suffix 2RS) of niet-afgedichte (geen suffix) versies.
  2. HF" vrijloop zijn identiek aan naaldlagers van het type "HK". Het verschil tussen de twee is dat "HF" freewheels maar in één richting kunnen draaien.
  3. DC Freewheels zijn sprag vrijloop. Ze bestaan meestal uit meerdere schoepen die in een dubbele kooistructuur zijn geplaatst.

Hoe kies ik een vrijloop?

Eerst en vooral, als je de originele freewheelreferentie hebt, raden we je aan om precies hetzelfde model te kiezen. Het verdient de voorkeur om altijd te kiezen voor het type freewheel dat oorspronkelijk gemonteerd was. Als je geen referentie hebt, zijn de belangrijkste criteria voor het kiezen van een freewheel voornamelijk de afmetingen, met name de binnendiameter, buitendiameter en dikte, net als bij andere soorten lagers.

Zodra je de vereiste afmetingen hebt, moet je het juiste type freewheel bepalen. Zoals eerder vermeld, zijn er hoofdzakelijk drie soorten freewheels, die je vrij gemakkelijk kunt onderscheiden door visuele inspectie. Het is belangrijk om te weten dat één vrijloop in beide richtingen kan worden gemonteerd, afhankelijk van je configuratie. Je hoeft alleen maar te bepalen in welke richting je wilt dat de freewheel rotatie blokkeert of toestaat. Elke freewheel is meestal gemarkeerd met een pijl die aangeeft in welke richting hij blokkeert. Je kunt de freewheel dus op je as monteren en indien nodig draaien, afhankelijk van de gewenste draairichting.

Vind uw vrijloop op 123Kogellager

Op de 123Kogellager website kunt u kiezen uit een brede selectie freewheels van verschillende merken tegen betaalbare prijzen. Voer gewoon het referentienummer of de afmetingen van uw product in en u vindt de overeenkomstige producten in onze catalogus. Je vindt er ook veel andere kwaliteitsproducten zoals lagers, riemen, afdichtingen, smeermiddelen, accessoires en gereedschap. Als je meer informatie nodig hebt, staat onze klantenservice klaar om je per e-mail of telefoon te adviseren.